فهرست مطالب

راهبردهای توسعه روستایی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1401)

نشریه راهبردهای توسعه روستایی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدابراهیم محمدی مسعودی*، حسن افراخته، حمید جلالیان صفحات 1-18

    صنعت ابریشم نقش مهمی در ترغیب سرمایه گذاری در زیرساخت ها، ایجاد درآمد برای دولت و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم در سراسر کشور داشته است. یکی از این راهبردها جهت توسعه پایدار روستایی توسعه و گسترش صنایع در نواحی روستایی می باشد. ابریشم کشی در کشور ایران به دو شکل صنعتی و سنتی وجود دارد که سهم بخش سنتی در این حرفه بیش از 70 درصد می باشد که در حال حاضر در روستاهای شهرستان نطنز واقع در استان اصفهان به عنوان یک شغل اصلی در میان ساکنان این منطقه رایج است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. مقطع زمانی آن سال 1399 می باشد. جامعه ی آماری تحقیق، 1050 نوغاندارشهرستان نطنز در ده روستای بهره بردار نوغان ،که شامل 1050 خانوار می باشند و تعداد حجم نمونه 320پرسشنامه می باشد. در این پژوهش، برای ارزیابی تاثیر نوغاندرای در توسعه اقتصاد روستایی از مدل تحلیل عاملی و آزمون پیرسون استفاده می کنیم. نتایج یافته های نشان داد که، مهمترین تاثیر و پرورش کرم ابریشم سوق دادن سیستم کشاورزی منطقه به سمت اصول پایداری اقتصاد و اقتصاد پایدار با مجموع (68/22) بوده است که تاثیری محیطی تلقی می شود، بعد از آن تاثیرات اجتماعی (1/13) و از همه مهمتر تاثیری بوده که بر وضعیت زنان روستایی داشته است و دست آخر نیز برخی از حوزه های محیطی (68/4) تحت تاثیر این فعالیت قرار گرفته است. با این وجود شدت تاثیرات اجتماعی خیلی بیشتر از تاثیرات دیگر بوده است.

    کلیدواژگان: نوغانداری، توسعه روستایی، تاثیرات اقتصادی، تاثیرات اجتماعی، روستاهای شهرستان نطنز
  • رضا موحدی، مهرداد پویا* صفحات 19-34

    گردشگری روستایی یکی از انواع گردشگری است که تقاضا برای آن در سال های اخیر به شدت افزایش یافته و به عقیده محققان به عنوان سومین فعالیت اقتصادی سودآور در جهان مطرح است؛ چراکه محیط روستا، میراث تاریخی و فرهنگی آن گردشگران زیادی را جذب زندگی روستایی کرده است. از همین رو، پژوهش حاضر به سطح بندی روستاهای هدف گردشگری در استان همدان پرداخته است. استان همدان در مجموع دارای 21 روستای هدف گردشگری است که برای سطح بندی آن ها از روش تمام شماری استفاده شد. بر این اساس تعداد 21 روستای هدف گردشگری استان همدان بر مبنای 10 معیار وضعیت سکونت و طبیعت، سیاسی و اداری، آب، برق و گاز، آموزش، بهداشتی و درمانی، بازرگانی و خدماتی، فرهنگی و ورزشی، مخابرات و ارتباطات، مذهب و در نهایت گردشگری مورد بررسی قرار گرفتند. برای سطح بندی روستاها از تکنیک تاپسیس استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین روستاهای موردمطالعه، روستاهای «علی صدر و اکنلو» از شهرستان کبودرآهنگ، «فارسبان» از شهرستان نهاوند، «جوراب» از شهرستان ملایر، «اشتران و کهنوش» از شهرستان تویسرکان ازنظر نزدیکی به شرایط ایدیال و دارا بودن شاخص های مطلوب گردشگری در اولویت های اول تا ششم قرار گرفتند. با توجه به تعداد و رتبه روستاهای گردشگری هر شهرستان به ترتیب شهرستان تویسرکان، همدان و ملایر درمجموع در خوشه گردشگری اول تا سوم شناسایی شدند. با توجه به اینکه دو شهرستان تویسرکان و همدان در اولویت های اصلی هدف گردشگری قرار گرفتند پیشنهاد می شود محور گردشگری همدان- تویسرکان از طریق جاده گنج نامه به عنوان محور یا خوشه توسعه گردشگری در استان همدان شناسایی و معرفی گردد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، روستای هدف، همدان، سطح بندی، خوشه بندی
  • زری افشار، مریم قاسمی*، خدیجه بوزرجمهری صفحات 35-52

    یکی از عوامل مهمی که باعث عدم تحقق اهداف توسعه کشاورزی و افزایش تولید و درآمد کشاورزان در کشورهای درحال توسعه می شود، نارسایی سیستم بازاریابی محصولات کشاورزی است. از این رو مطالعه حاضر به شناسایی و اولویت بندی راهبردهای مطلوب بازاریابی گیاهان دارویی از دیدگاه کشاورزان می پردازد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و مطالعه در سال 1398 در شهرستان چناران انجام شده است. واحد تحلیل کشاورزان تولیدکننده گیاهان دارویی و خبرگان روستایی بوده است. در این مطالعه از دو ابزار برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک یعنی SWOT و QSPM استفاده شد. براساس مطالعات میدانی و اسنادی، 14 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت و 24 نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت و تنگنای پیش روی بازاریابی گیاهان دارویی شناسایی گردید. با توجه به امتیاز نهایی در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی 2.12=IFE و در ماتریس ارزیابی عوامل خارجی1.725=EFE، استراتژی های «تدافعی» (حداقل-حداقل) مطلوب تشخیص داده شد. در ادامه به کمک ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)، در بین 11 راهبرد تدافعی شناسایی شده، راهبرد «اصلاح نظام بازاریابی گیاهان دارویی در کشور» از طریق شناسایی بازارهای هدف به منظور حضور موثر در تجارت بین المللی گیاهان دارویی، تعیین کد قابل ردیابی برروی محموله های صادراتی گیاهان دارویی کشور، ایجاد شرکت های تخصصی صادرات گیاهان دارویی تعیین درجات و استانداردها به عنوان راهبرد کانونی در اولویت قرار گرفت. بدیهی است اتخاذ سیاست ها و راهبردهای مناسب و مبتنی بر شناخت واقع گرایانه از وضعیت موجود، می تواند ضمن استفاده بهینه از منابع موجود (آب و خاک) و تامین نیاز داخلی به افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گیاهان دارویی منجرگردد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، گیاهان دارویی، SWOT-QSPM، شهرستان چناران، کشاورزان روستایی
  • پریسا سادات سهرابی*، داود مختاری صفحات 53-65

    ترکیب کارآفرینی و اکوتوریسم از بهترین راهکارهای متنوع سازی اقتصاد جوامع، مخصوصا روستاها، ایجاد اشتغال و تولید ثروت و رفاه به شمار می رود. و در مواقعی که کشاورزی به تنهایی قادر به تامین فرصت های شغلی مورد نیاز جوانان نیست، فرصت های شغلی جدیدی در صنعت و خدمات ایجاد می کند. هدف از این تحقیق شناخت مولفه ها، شاخص ها و تاثیرات آن ها به منظور مدیریت و اجرای صحیح «کارآفرینی اکوتوریسم» در دره آذرشهرچای و استفاده حداکثر از ظرفیت های این منطقه است. در این راستا، در این تحقیق ابتدا شاخص های استاندارد توسعه کارآفرینی اکوتوریسم از طریق منابع کتابخانه ای استخراج شد. سپس با استفاده از نرم افزار Micmac که جهت انجام محاسبات پیچیده ماتریس متقاطع در آینده پژوهی و مطالعه شاخص های کیفی طراحی شده است، میزان ارتباط و تاثیر هر یک از مولفه ها در حوزه کارآفرینی مشخص شد. قضاوت در مورد میزان تاثیر هریک از شاخص ها بر روندها در این نرم افزار بر اساس مصاحبه، پرسشنامه و مطالعه میدانی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق ساکنان روستاهای دره آذرشهرچای علی الخصوص صاحبان کسب و کارهای مرتبط با اکوتوریسم است. یافته های تحقیق نشان می دهد محیط عمومی کارآفرینی اکوتوریسم منطقه به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح، ضعف قانون گذاری و طولانی و خسته کننده بودن پروسه اداری سرمایه گذاری ناپایدار است. نتایج حاکی از آن است که از «تنوع جغرافیایی» به عنوان پتانسیل بالقوه برای توسعه کارآفرینی اکوتوریسم دره آذرشهرچای، به دلایلی همچون موانع اقتصادی، ضعف قانون گذاری، عدم وجود اعتبارت بانکی مشوق کارآفرینی و سیستم اداری نامناسب و بروکراسی طولانی و خسته کننده، به نحو احسن استفاده نشده است. تا جایی که تاثیر مولفه هایی چون وضوح قوانین، حامی و مشوق بودن قوانین، اعتبارات بانکی و درآمد به عنوان انگیزه، بیشتر از «تنوع جغرافیایی» است. همچنین در میان ویژگی های موثر رفتاری اجتماعی کارآفرینان ، تاثیر «ریسک پذیری» بیش از توفیق طلبی است. و این بعنی کارآفرینی در دره آذرشهرچای با ریسک زیادی مواجه است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی اکوتوریسم، پایکوه های سهند، دره آذرشهرچای
  • شهره سلطانی*، مجتبی پالوج صفحات 67-82

    به دلیل توجه کمتر به ظرایف وپیچیدگی های موضوع مشارکت، مشارکت زنان روستایی در پروژه های توسعه اغلب به صورت یک شعار باقی می ماند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی راهبردهای مناسب برای تحقق مشارکت واقعی زنان روستایی در پروژه های توسعه از دیدگاه صاحبنظران انجام شد. به منظور دستیابی به این هدف، با استفاده از چارچوب موسسه بین المللی غذا (IFPRI)، راهبردها و راهکارهای مشارکت زنان در سه مرحله دسترسی به پروژه، منفعت یابی و توانمندی احصا شد. در این پژوهش که در سالهای 1399-1400 انجام گرفت، به دلیل محدودیتهای ایجاد شده در نتیجه شیوع بیماری کرونا، از روش پیمایش اینترنتی استفاده شد. جامعه آماری (71نفر) از بین اعضای انجمن علمی ترویج و آموزش کشاورزی به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسش نامه بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22، انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که شش دسته عمده راهبرد برای تحقق مشارکت زنان در پروژه های توسعه شامل برنامه ریزی بر اساس ویژگی های فردی زنان، برنامه ریزی بر اساس موضوعات فرهنگی و اجتماعی، برنامه ریزی برای توسعه آموزش، محتوای رسانه ها و فناوری اطلاعات وارتباطات، تشکیل گروه های خاص زنان و شبکه‎سازی، دسترسی به منابع مالی، امکان مشارکت در طرحهای اعتبارات خرد و در نهایت ارتقای سیاستهای دولت و عملکرد سازمان ها می باشد. اولویت بندی راهکارهای تحقق مشارکت زنان در پروژه های توسعه در مراحل سه گانه مذکور تفاوت دارد. راهبردی که در هر سه مرحله اولویت بالا دارد، تشکیل گروه های خاص زنان و شبکه سازی می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت، زنان روستایی، پروژه های توسعه روستایی
  • اسماعیل علی اکبری، رضا مختاری ملک آبادی، چمران موسوی* صفحات 83-102

    مفهوم زیست پذیری در کنار پایداری و به عنوان یک شعار در گفتمان عمومی و برنامه ریزی پدید آمده است. برنامه ریزان و سیاست گذاران در رابطه با ایجاد و یا حفظ شهرها، به مفهوم زیست پذیری به عنوان یک اصل راهنما برای سرمایه گذاری و تصمیم گیری و شکل دادن به محیط اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی و بیولوژیکی شهری استناد می کنند و زیست پذیری را استاندارد زندگی و مطلوبیت کلی زندگی مردم در یک سکونتگاه مانند شهر می دانند. از پیش شرط های اساسی برنامه ریزی به منظور ارتقای کیفیت زندگی و افزایش سطح پایداری در جوامع گوناگون، شناسایی عوامل و عناصر تامین کننده و موثر بر زیست پذیری شهری است که نقش بسیاری در برنامه ریزی های راهبردی دولت دارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین چارچوبی برای تدوین زیست پذیری شهری با ارزیابی عوامل راهبردی تدوین یافته است. نوع تحقیق با توجه به هدف کاربردی- توسعه ای و از نظر ماهیت و روش توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. اطلاعات و داده های مورد نیاز تحقیق با استفاده از روش های اسنادی و میدانی و از نظرات متخصصان و کارشناسان جمع آوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel، SPSS و جهت تعیین استراتژی ها و راهکارهای زیست پذیری از مدل SWOT استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شهر یاسوج با مجموع 29 نقطه قوت و فرصت به ترتیب با امتیاز وزنی 15/3 و 01/4، به عنوان مزیت ها، پتانسیل های فراوانی برای زیست پذیری در ابعاد مختلف دارد، ولی در عین حال 30 نقطه ضعف و تهدید فراروی این منطقه به ترتیب با امتیاز وزنی 49/3 و 44/3 به عنوان محدودیت ها نشان می دهد که با چالش ها و مشکلاتی هم مواجه است. بنابراین بالابودن امتیاز نقاط فرصت و ضعف (OW) از نظر کارشناسان، مهمترین استراتژی پیشروی مسوولان جهت استفاده بهتر از فرصت ها و تقویت نقاط قوت و کاهش ضعف ها و جلوگیری از آسیب ها راهبرد بازنگری است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه پایدار، برنامه ریزی راهبردی، کیفیت زندگی، شهر یاسوج
  • محمد کیانی ده کیانی، حامد نجفی علمدارلو* صفحات 103-121

    نابرابری درآمدی یکی از مهم ترین مسایلی است که به سبب تاثیر آن بر جنبه های مختلف رفاه اقتصادی، تامین امنیت غذایی و مسایلی که متعاقبا ایجاد خواهد شد مورد توجه جدی سیاستگذاران اقتصادی است. بنابراین هدف این تحقیق با توجه به اثرات متفاوتی که افزایش ارزش افزوده زیربخش های کشاورزی بر توزیع درآمد دارند، بررسی رابطه ی بین افزایش ارزش افزوده زیربخش های کشاورزی و نابرابری درآمد است. برای این منظور از رهیافت میانگین گروه های تلفیق شده (PMG) برای دوره زمانی 1393-1384استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که اثرات افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی بر نابرابری درآمدی منفی است و در سطح زیربخش ها، در بلندمدت، کوتاه مدت و در مقاطع (استان ها) نتایج متفاوتی به دست می آید.بدین ترتیب آنچه که می توان از این نوع تحلیل ها نتیجه گیری نمود این است که اکیدا سیاست گذاری کلان برای همه ی زیربخش ها و همه ی استان های کشور به سبب تمایزاتی که دارند نمی تواند نتایج مشابه ای به دست دهد. بنابراین پیشنهاد می گردد نگاه کلان بخشی نسبت به بخش کشاورزی تغییر نماید و نگاه کلان زیربخشی جایگزین آن شود. در ادامه نیز سیاست های توسعه ای متناسب با هر استان و بسته به ماهیت زیربخش های هر استان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، زیربخش های کشاورزی، ضریب جینی روستایی، مدل PMG
  • محمد اکبرپور*، امیر امیری، سمیه عظیمی صفحات 123-140

    امروزه با توجه به روند رشد سریع جمعیت، بحث افزایش پسماندها به یکی از چالش های اساسی توسعه پایدار روستایی جهت حفظ محیط زیست تبدیل شده است. لذا حفظ پایداری زیست محیطی از طریق بهبود وضعیت مدیریت پسماند های روستایی اهمیت بسیاری یافته است. در همین راستا هدف پژوهش پیش رو شناسایی مسایل و مشکلات مدیریت پسماند مناطق روستایی دهستان ماهیدشت می باشد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. برای سنجش ارتباط بین متغیرهای پژوهش با شیوه دفن پسماند از مدل ساختاری pls استفاده شده است.نتایج به دست آمده حاکی از این امر می باشد که مدیریت پسماند در روستاهای مورد مطالعه در وضعیت مناسبی قرار ندارد.با توجه به یافته های تحقیق و برآورد مدل معادلات ساختاری pls نتایج مبین وجود ارتباط بین متغیرهای های توجه و آگاهی مسیولین و مدیران محلی و اثر مستقیم آن بر وجود و یا عدم وجود امکانات و تاسیسات لازم در منطقه برای جمع آوری و دفن بهداشتی پسماند می باشد که این مسایل به صورت مستقیم وغیر مستقیم سبب عدم مشارکت جوامع محلی گشته و در نهایت پسماندهای روستایی به صورت غیر بهداشتی دفن و یا در گوشه ای از روستا انبار می شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت، پسماند روستایی، توسعه پایدار روستایی، مدلpls
|
  • MohamadEbrahim Mohamadi Masoudi *, Hasan Afrakhte, Hamid Jalalian Pages 1-18

    The silk industry has played an important role in encouraging investment in infrastructure, generating revenue for the government, and creating direct and indirect employment throughout the country. One of these strategies for sustainable rural development is the development and expansion of industries in rural areas. There are two types of silk weaving in Iran, industrial and traditional, the share of the traditional sector in this profession is more than 70%, which is currently a common occupation among the residents of this region in the villages of Natanz city in Isfahan province. Is. The present study is applied in terms of purpose and survey method. The time period is 1399. The statistical population of the study is 1050 Noghandans of Natanz city in ten villages of Noghan exploitation, which include 1050 households and the sample size is 320 questionnaires. In this study, we use factor analysis and Pearson test to evaluate the impact of Nogandra on rural economic development. The results showed that the most important effect and breeding of silkworm has been to move the agricultural system of the region towards the principles of sustainable economy and sustainable economy with a total 22.68 which is considered an environmental effect, followed by social effects 1). / 13 and most importantly, it has had an effect on the situation of rural women, and finally, some environmental areas 4.68 have been affected by this activity. However, the intensity of social influences has been much greater than other influences.

    Keywords: Noghandari, Rural development, Economic impacts, Social impacts, Natanz Villages
  • Reza Movahedi, Mehrdad Pouya * Pages 19-34

    In order to achieve economic development in the country, it is necessary to take advantage of all economic capabilities in various sectors. Development through rural tourism has recently made its way into the economic and industrial policies of countries around the world. For this reason, the present study dealt with zoning of the tourism target villages in Hamedan province. Based on this, 21 villages as tourism targets in Hamedan province were examined according to 10 criteria including environmental, political-administrative, water, electricity and gas, education and health, trade and services, cultural and sports, telecommunications, and religious and tourism indicators. TOPSIS technique was used to measure the level of the villages. The results showed that among the villages, Ali Sadr (CL+= 0.780), Faresban (CL+= 0.626), Jourab (CL+= 0.625) and Ashtran(CL+ =0.609) came as the first to fourth priorities in terms of tourism indicators. The results showed that according to the number and ranking of tourism villages in each city, Tuyserkan, Hamedan and Malayer cities were in the first to third tourist clusters, respectively. The Hamedan-Tuyserkan road was recommended to be regarded as the ecotourism cluster by redirecting future investment and infrastructure.

    Keywords: Tourism Development, Target Villages, Hamedan, TOPSIS Technique, Zoning
  • Zari Afshar, Maryam Ghasemi *, Khadijeh Bozarjomehri Pages 35-52

    One of the important factors that fail to achieve the goals of agricultural development and increase production and income of farmers in developing countries is the inadequacy of the marketing system of agricultural products. The research method is descriptive-analytical and the type of research is applied. The farmers' analysis unit has been producing medicinal plants and rural experts. In this study, two strategic planning and management tools, namely SWOT and QSPM, were used. Based on field and documentary studies, 14 strengths and opportunities were identified as advantages and 24 weaknesses and threats as limitations and bottlenecks in the marketing of medicinal plants. According to the final score in the internal factors evaluation matrix IFE = 2.12 and in the external factors evaluation matrix EFE = 1.725, "defensive" (minimum-minimum) strategies were found to be desirable. Also, with the help of Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), 11 defensive strategies were prioritized. In the meantime, the strategy of "reforming the marketing system of medicinal plants in the country" by identifying target markets for effective presence in the international trade of medicinal plants, determining a traceable code on the export shipments of medicinal plants, establishing specialized companies for exporting medicinal plants And standards and the like, with a score of 3.758, were prioritized as the focal strategy. Obviously, in this regard, adopting appropriate policies and strategies based on realistic knowledge of the current situation, can lead to an increase in the share of medicinal plants in global markets while making optimal use of available resources (water and soil) and meeting domestic needs.

    Keywords: Marketing, medicinal plants, SWOT-QSPM, Chenaran County, Rural Farmers
  • Parisa Sadat Sohrabi *, Davod Mokhtati Pages 53-65

    Combining entrepreneurship and ecotourism is one of the best ways to diversify the economies of communities, especially rural areas, to create jobs and generate wealth and prosperity. And when agriculture alone is not able to provide the job opportunities needed by young people, it creates new job opportunities in industry and services. The purpose of this study is to identify the components, indicators and their effects in order to properly manage and implement "ecotourism entrepreneurship" in Azarshahrchay valley and make maximum use of the potential of this region. In this regard, in this study, first the standard indicators of ecotourism entrepreneurship development were extracted through library resources. Then, using Micmac software, which is designed to perform complex cross-matrix calculations in future research and study of quality indicators, the relationship and impact of each of the components in the field of entrepreneurship was determined. Judgments about the impact of each indicator on trends in this software were made based on interviews, questionnaires and field studies. The statistical population of the study is the residents of the villages of Azarshahrchai valley, especially the owners of ecotourism-related businesses. Findings show that the general entrepreneurial environment of ecotourism in the region is unstable due to lack of proper planning, weak legislation and long and tedious investment administrative process. The results suggest that "geographical diversity" as a potential for the development of ecotourism entrepreneurship in Azarshahrchai Valley, for reasons such as economic barriers, weak legislation, lack of bank credit to encourage entrepreneurship and inadequate administrative system and long and tedious bureaucracy, The syntax is not used well. To the extent that components such as the clarity of laws, the protection and encouragement of laws, bank credit and income as incentives are more than "geographical diversity". Also, among the effective socio-behavioral characteristics of entrepreneurs, the effect of "risk-taking" is more than success. And this means entrepreneurship in the Azarshahrchai valley is facing a lot of risk.

    Keywords: Ecotourism Entrepreneurship, Sahand foothills, Azarshar-chay valley
  • Shohreh Soltani *, Mojtaba Palouj Pages 67-82

    Rural women participation in development projects often remains a motto due to the lack of attention to its subtleties and complexities. This study was aimed to investigate the appropriate strategies for real participation of rural women in development projects. To achieve this goal, women's participation in three stages of access, benefit and empowerment was elaborated. In this study, which was conducted in the years 2020-2021, due to the limitations created as a result of the Corona virus pandemic, the Internet survey method was used. The statistical population (N= 71) included students and graduates of universities, faculty members, experts and managers of the Ministry of Jihad Agriculture who were randomly selected from the list of members of the Agricultural Extension and Education Scientific Association. Data collection instrument was a questionnaire whose validity and reliability was confirmed. Data analysis was performed using SPSS software 22.The results showed that there are six main strategies for achieving women's participation in development projects, including planning based on women's individual characteristics, planning based on cultural and social issues, planning for the development of education, media content and ICT, Forming special women's groups and networking, access to financial resources, the possibility of participating in micro-credit schemes, and finally promoting government policies and the performance of organizations. Prioritizing strategies for achieving women's participation in development projects can vary in three stages. Formation of special groups for women and networking had high priority in all three stages of participation.

    Keywords: Participation, Rural Women, Rural Development Projects
  • Esmaeil Aliakbari, Reza Mokhtarimalakabadi, Chamran Mousavi * Pages 83-102

    The concept of livability has emerged alongside sustainability as a slogan in public discourse and planning. In relation to the creation or preservation of cities, planners and policymakers cite the concept of livability as a guiding principle for investment and decision-making and shaping the urban social, economic, physical and biological environment, and livability. Are considered the standard of living and the general desirability of people living in a settlement like the city. One of the basic preconditions for planning in order to improve the quality of life and increase the level of sustainability in various communities is to identify the factors and elements that provide and affect urban viability that play a major role in strategic planning of the government. The present study aims to determine a framework for urban biodiability by evaluating strategic factors. The type of research is descriptive, analytical and survey according to the applied-development goal and in terms of nature and method. The information and data required for the research have been collected using documentary and field methods and from the opinions of experts. In order to analyze the data, Excel and SPSS software were used and to determine strategies and viability strategies, the SWOT model was used. Findings indicate that the city of Yasuj with a total of 29 strengths and opportunities with a weight score of 3.15 and 4.01, respectively, as advantages, has great potential for viability in various dimensions. But at the same time, 30 weaknesses and threats facing this region with a weight score of 3.49 and 3.44, respectively, as limitations show that it also faces challenges and problems. Therefore, raising the score of opportunities and weaknesses (OW) according to experts, the most important strategy for officials to make better use of opportunities and strengthen strengths and reduce weaknesses and prevent harm is a review strategy.

    Keywords: viability, sustainable development, Strategic Planning, Quality of Life, Yasuj city
  • Mohammad Kiani, Hamed Najafi Alamdarlo * Pages 103-121

    Income inequality is one of the most important issues that due to its impact on various aspects of economic welfare, food security and the issues that will arise after it is seriously considered by economic policy makers. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between value added of agricultural sub-sectors and income inequality, considering the different effects that increase in value added of agricultural sub-sectors have on income distribution. For this purpose, the combined group average (PMG) approach has been used. The results show that the effects of increasing the value added of the agricultural sector on income inequality are negative and at the level of subsectors, in the long run, short term and in the sections (provinces) different results are obtained. Thus, what can be concluded from this type of analysis is that strict macro-policy for all sub-sectors and all provinces of the country due to their differences can not achieve similar results. Therefore, it is suggested that the macro-sectoral view of the agricultural sector be changed and replaced by the macro-subsectoral view. In the following, development policies appropriate to each province and depending on the nature of the subsectorss of each province should be considered.

    Keywords: Economic Development, Agricultural Value Added, Rural Gini coefficient, PMG model
  • Mohammad Akbarpour *, Amir Amiri, Somayyeh Azimi Pages 123-140

    Today, due to the rapid population growth trend, the issue of increasing waste has become one of the main challenges of sustainable rural development to protect the environment. Therefore, maintaining environmental sustainability by improving the status of rural waste management has become very important. In this regard, the purpose of this study is to identify issues and problems of waste management in rural areas of Mahidasht district. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The pls structural model has been used to measure the relationship between the research variables and the waste disposal method. The results indicate that waste management in the studied villages is not in a good condition. According to the research findings and model estimation Structural equations pls The results show the relationship between the variables of attention and awareness of local officials and managers and its direct effect on the presence or absence of facilities in the region for the collection and sanitary disposal of waste that these issues directly and indirectly It causes the non-participation of local communities and eventually rural waste is buried unsanitary or stored in a corner of the village.

    Keywords: Management, rural waste, Sustainable Rural Development, sanitary landfillpls model